Kenia

Kenia

Kenia is een prachtig land in Afrika wat bekend staat om zijn vele natuurparken. Een must-see voor de wild liefhebber, want een van de "big five": leeuw, olifant, bufffel, neushoorn en luipaard kom je hier zeker tegen. Wat je niet zult verwachten is dat je ook prachtig kunt duiken in Kenia. Dolfijnen, veelzijdige riffen, wrakken en in het seizoen de reusachtige walvishaai. En met een beetje geluk spot je de enorme bultrug.

Algemene informatie over Kenia

Wij hebben de beste en meest voordelige zonvakanties naar Kenia voor u geselecteerd. Een fantastisch paradijs met spierwitte stranden, een azuurblauwe zee en in het binnenland een geweldige natuur met wildparken vol exotische dieren. De perfecte combinatie van strand en safari, dat is wat Kenia te bieden heeft! Het wildbestand is zeer divers. Men kan er onder meer impalas, inheemse vogelsoorten en natuurlijk de Big Five zien. Maar er is meer na een enerverende safari is het tijd voor totale ontspanning en kunt u helemaal bijkomen aan de prachtige stranden van Mombasa af en toe een duik nemen en genieten van de prachtige koraalriffen.

Het woord safari betekent in het Swahili reis. Tegenwoordig wordt het woord in de wereld van het toerisme gelijkgesteld aan een tocht door de wildernis van Afrika. Safari is dan ook een reis vol spanning en avontuur, maar ook een reis vol onverwachte gebeurtenissen. Van het met de jeep vastzitten in de modder tot ineens een leeuwenfamilie met welpjes bijna spinnend op nog geen vijf meter afstand zien.

Bevolking, Cultuur & Religie van Kenia

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig uw kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Gebruik nooit de woorden zwarten (blacks) en kleurling (coloureds). Noem de mensen Afrikanen of Aziaten. Ook het aanroepen van de ober met boy kan beter vervangen worden door mijnheer, in het Engels: mister of steward en in het Swahili: bwana. Toon geen gebrek aan respect voor de autoriteiten, te beginnen bij de president. Probeer hem, en ook andere politieke leiders, niet te fotograferen. Hetzelfde geldt voor het fotograferen van een godsdienstige plechtigheid of moslimvrouwen. Je kunt het beste om toestemming vragen. Sommige stammen willen alleen voor geld gefotografeerd worden.

Taal

Het Engels en Swahili zijn de meest gesproken talen in Kenia. Er zijn nog vele andere talen die voor de verschillende stammen worden gesproken zoals, Kikuyu, Luhia, Luo en Kikamba. Er is nog een taal die je tegen zult komen en dat is Sheng, dit wordt vooral gesproken door de jongeren. Het is een mix van Swahili, Engels en een aantal andere talen. In de steden wordt Engels gesproken, het land is een voormalig kolonie van Groot-Britannie. Langs de kust wordt ook het Duits goed begrepen. Het is handig om een paar woorden Swahili te leren, omdat de lokale bevolking dit zeer op prijs zal stellen. Een paar woordjes Swahili

Hallo - Jambo! Dag - Kwaheri Ja - Ndiyo Nee - Hapana Dank u (heel veel) - Asante(sana) Hoe gaat het? - Habari? (Heel) Goed - Mzuri (sana) (Heel) Slecht - Mbaya (sana) Ok/goed - Sawa sawa Alstublieft - Tafadala Hoe laat is het? - Saa ngapi? Water - Maji Thee - Chai Koffie - Kahawa Bier - Bia Ik kan Swahili spreken - Ninaweza kusema Kiswahili!

Religie

In Kenia bestaat godsdienstvrijheid. Er leven circa twee miljoen rooms-katholieken en drie miljoen protestanten. Aan het eind van de jaren zeventig waren nog een duizendtal zendelingen en missionarissen in Kenia actief. Onder de Somali, Swahili, Arabieren en een gedeelte van de Aziaten vindt men Islamieten. Het andere gedeelte van de Aziaten is Hindoe, Jain of Sikh. Buiten de toeristische gebieden zijn lange broek en lange mouwen vaak een vereiste voor het bezoeken van religieuze plaatsen. Bepaalde rites en tovenarij komen nog overal voor. Een grote rol bij alle gelovigen speelt nog steeds de voorouderverering. Via mediums, vaak medicijnmannen of stamoudsten, probeert men om met de voorouders in contact te komen en hulp te vragen. Indeling naar religie: Rooms Katholiek 33% Protestant 45% Moslim 10% Overig 12%

Eten & drinken in Kenia

De kustregio kent vanwege zijn handelspositie wel een lange culinaire traditie met vis, rijst, kokos, tamarind en exotische specerijen als belangrijkste ingredienten. In de hotels en lodges worden uitstekende internationale gerechten en zeebanket geserveerd. In Kenia wordt op grote schaal koffie geproduceerd, waarvan het grootste deel wordt geexporteerd. Verder beschouwen de Kenianen Tusker over het algemeen als het beste lokale bier. Tot de specialiteiten van Kenia behoren koffie, thee, bier (tusker, heel lekker), wijn, papaja"s, mango"s, tomaten en vingerbananen. Uit de Indische Oceaan komen veel verschillende soorten vis. Kreeft is zeer betaalbaar en verser dan vers te koop bij vissers, die aan het strand direct hun vangst verkopen. In een aantal restaurants wordt voor toeristen exotisch wildvlees geserveerd. Het nationaal gerecht is sukumu wiki (een spinazieachtige groente), ugali, maismeel gekookt tot een stevige pap, met een beetje vlees en jus.

Praktische informatie over Kenia

Tijdsverschil

In de zomer is het in Kenia 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later.

Geldzaken

De Keniaanse munt is de shilling, 100 Keniase shilling = ca. eur 1,10 (sept. 2007). De in- en uitvoer van de shilling is verboden. De invoer van vreemde valuta is onbeperkt, maar dit moet bij aankomst in het land wel worden aangegeven. U kunt uw geld beter niet op het vliegveld wisselen, omdat hier commissies worden berekend. Het beste kunt u uw geld wisselen bij banken in de stad. Travellercheques (in Amerikaanse dollars of Engelse ponden) kunt u inwisselen bij de bank.

De meeste grote kantoren hebben een geldautomaat. In Nairobi & Mombasa zijn pinautomaten. Houd er echter rekening mee dat deze soms niet werken. Openingstijden banken: maandag-vrijdag, 9u00-15u00, zaterdag, tot 11u00. Postkantoren: maandag-vrijdag, 8u00-17u00, zaterdag, tot 13u00. Creditcards worden meestal alleen in grote hotels geaccepteerd. De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 12:30 uur en van 14:30 tot 18:00 uur. Op zaterdag van 08:30 tot 13:00 uur.

Reisdocumenten en visa

Voor de reis naar Kenia dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog tot 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is. Voor een toeristisch bezoek aan Kenia is een visum verplicht. De kosten van het visum bedragen ongeveer eur 50, -. Het is raadzaam uw visum ruim voor vertrek aan te vragen bij de Ambassade van Kenia. Ambassade van Kenia Nieuwe Parklaan 21 2597 LA Den Haag Telefoon: 070 - 350421 U kunt ook bij aankomst op het vliegveld een toeristenvisum bemachtigen, maar houdt u dan wel rekening met een wat langere wachttijd. Visa kunnen eveneens aangevraagd worden via de Visumdienst of Het Visumburo. Denk eraan om kopieen van uw reisdocumenten zoals paspoort, reisschema en adressen achter te laten voor familie of bekenden.

Telefoon, Internet & Post

In een aantal plaatsen is een telefoonkantoor. In vrijwel alle plaatsen zijn openbare telefoons. Openbare telefoons zijn alleen voor lokale gesprekken. Verbindingen komen meestal tot stand via een operator. Dit kan enige tijd duren. De kosten van een telefoongesprek naar Nederland bij een post- of telefoonkantoor liggen tussen de eur 8, - en 11, - voor de eerste drie minuten. Bellen vanuit de hotels is circa 25% duurder. In Malindi en Mombasa kan met een (goedkopere) telefoonkaart worden gebeld. Collect call is niet mogelijk. Internet: In de grote steden zijn enkele internetcafes aanwezig. In de meeste hotels is een Business Center te vinden, waar bezoekers kunnen internetten. De kosten daarvan verschillen per hotel. Wij raden u aan om uw post altijd bij de hotelreceptie af te geven en geen brievenbussen op straat te gebruiken. Let erop dat uw post voorzien is van een airmail sticker.

Fotografie, film & video

Maak in Kenia niet ondoordacht een foto van iemand. Het is verboden om foto"s te maken van de Masai in Amboseli National Park. Het is ook verboden om fotos te maken van strategische objecten zoals vliegvelden, havens en bruggen.

Douanezaken

Het is ten strengste verboden om voorwerpen uit de natuur, zoals koraal en schelpen, uit te voeren.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto"s liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafetafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat u de telefoonnummers bij de hand heeft voor het blokkeren van uw creditcard, bankpassen en mobiele telefoon. Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in uw bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt ook voor Nederlanders.

Uw gezondheid en medische hulp

Natuurlijk is het niet te hopen dat u ziek wordt tijdens uw vakantie, mocht het toch gebeuren, vraag dan aan de receptie van het hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS)

Vaccinaties:

Vaccinaties worden wel dringend aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw huisarts of de plaatselijke GG&GD bij deze instanties kunnen ze u de meest recente informatie geven over gezondheidsmaatregelen. Voor Kenia worden de volgende inentingen aangeraden:

  • Gele koorts (v+a) Indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen gele koorts wel verplicht voor dit land.
  • Hepatitis A & B
  • Tyfus
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. In stilstaand water van circa 25 - 50 C kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Drinkwater

Het leidingwater op uw vakantiebestemming is soms niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu.

De zon is heel fel in Kenia, vanwege de ligging dichtbij de evenaar. Maak gebruik van een zonnecreme met een hoge beschermingsfactor.

Raadpleeg voor meer informatie het landelijke informatienummer van de GG&GD bellen 0900-9584 (0,45 per minuut) of neem een kijkje op de website www.lcr.nl.

Vervoer

De goedkoopte manier om te reizen in Kenia is met het openbaar vervoer. Tussen de grote steden rijden luxe en snelle bussen. Op kleinere afstanden rijden minibussen, de zogenaamde Matatu. Als je op deze manier reist zie je het meest van de omgeving en de plaatselijke bevolking. De trein is ook een populair vervoermiddel in Kenia en veiliger dan de bus. Vooral de treinreis van Nairobi naar Mombasa is een bijzondere ervaring en de manier om naar de kust te reizen. Als u met de taxi gaat kunt u het beste vooraf een prijs afspreken. Een taxi is wel een van de duurdere vervoersmiddelen. Vooral als u naar een bestemming gaat die buiten de stad ligt. Tijdens de safari reist u in landrovers of minibusjes voor maximaal 7 personen. De minibusjes zijn voorzien van een dak dat opengeklapt kan worden, waardoor u een uitstekend zicht hebt op de dieren.

In Kenia rijdt men aan de linker kant van de weg. In theorie heeft degene die van links komt voorrang. In praktijk geldt wie er het eerst is, mag doorrijden.

Nationale parken in Kenia

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken. Tsavo National Park, Meru, Malka Mari Kenia heeft 24 nationale parken

Werelderfgoederen in Kenia

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 890 werelderfgoederen in 148 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel fotos waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover. Kenia heeft 3 werelderfgoederen Lake Turkana, Mount Kenya, Historische stad Lamu

Kenia een land met sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingredienten die bijdragen aan een geslaagde vakantie.

© Copyright 2008-2023  vakantiekenia.nl
v6.20220705